top of page
  • Jenny Hermelin

Vilken härlig workshop det var!

I går lördag var jag en av deltagarna på Arleens fullsatta workshop om rörlighet, och hade en fantastisk eftermiddag. Vi var så upptagna med att lyssna och prova olika sätt att röra oss att jag helt glömde att ta bilder, Det är så klart omöjligt att sammanfatta tre lärorika timmar i ett kort blogginlägg, men några viktiga saker kan jag nog ändå få med för er som inte var där.


I min tolkning var essensen av workshopen att vi människor är gjorda för att röra på oss, och behöver röra på oss för att kunna fungera både nu och på lång sikt. Barn har det naturligt i sig, de är helst inte stilla alls och rör sig obehindrat i alla riktningar när de rör sig. Men som vuxna stelnar vi lätt till och/eller lär in felaktiga rörelsemönster, som hindrar och begränsar oss både i vardagen och när vi tränar. Men det fina är att det finns mycket vi kan göra för att både minska stelhet och smärta i närtid och förebygga skador och (i värsta fall) operationer på sikt. Och vad är då tricket? Så klart att röra på sig!


Under workshopen fick vi prova olika sorters resets, som man till exempel kan göra under arbetsdagen så ofta det finns tillfälle. En var att ligga på rygg och rulla över till mage och sen tillbaka (rolling), en annan att stå på händer och knän och gunga fram och tillbaka (rocking), en tredje att röra sig diagonalt med armbågen till motsatt knä eller krypa (crawling). Den gemensamma nämnaren? Sånt som bebisar gör när de ska lära sig kroppskontroll. För det är det vi vuxna behöver hitta tillbaka till: att kunna använda våra muskler medvetet med kontroll, inte gå på autopilot eller hindras av stelhet eller rädsla.


Vill du veta mer? Tveka inte att mejla Arleen så berättar hon gärna mer! OBS att hon är engelsktalande, så om det inte kommer fungera agerar jag gärna tolk. Och mig når ni som alltid på jenny@djursholmyoga.se.6 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page